Un aspect foarte important al ingrijirii hainelor il constituie, pe langa conditiile de pastrare, aerisirea si perierea lor periodica, respectarea instructiunilor de intretinere si curatare de pe etichetele hainelor.
De multe ori poate nici nu dam prea multa atentie simbolurilor alambicate sau instructiunilor scrise in 1000 de limbi cu litere foarte foarte mici. Poate ne imaginam ca stim deja de la mama sau de la tv sau de la vreo prietena care material se spala cum, insa doar compozitia materialului mentionata pe eticheta produsului nu ne lamureste in totalitate asupra modului de intretinere a produsului in cauza. Indraznesc sa merg mai departe si sa pun la indoiala adevarul spuselor de pe eticheta de "compozitie", mai ales in ceea ce priveste produsele de provenienta dubioasa. Nici in magazinele care comercializeaza materiale, specificarea compozitiei acestora nu mai este un "must", asa ca nu ne putem baza 100% pe ce ne spun etichetele de compozitie. E o mare diferenta intre un material 100% fibra naturala, care va intra la apa, chiar daca e calie sau rece si un material cu procent mare de fibra naturala (bumbac, matase, lana), combinat cu fir sintetic, care nu va intra la apa, se va calca altfel si va arata altfel dupa curatare.
Fac aici o mica paranteza pentru a reaminti persoanelor indragostite de produse din fibre naturale 100% ca trebuie sa le indrageasca pana la capat, cu bune si cu rele. Adica daca au o ie traditionala romaneasca, trebuie sa se astepte ca dupa o spalare (de fapt, mai degraba o inmuiere in apa), ia nu va mai arata fix la fel. Va intra putin la apa (in general procentajul de micsorare la bumbac e de 5%), iar dupa calcare (intotdeauna pe dos!!!) e posibil sa mai ramane dungi. Eu, sincera sa fiu, prefer materialele care au compozitie variata, majoritar naturala, pentru ca se lucreaza mai usor, se intretin mai usor, mentin forma si culoarea mai mult timp si sunt mai versatile, in general. Inchid paranteza.
O alta meteahna a vremurilor in care traim este curatarea chimica. Avem acum la tot pasul spalatorii de gen si abia avem timp sa ne schimbam de haine, deci apelam destul de des la aceasta solutie imbietoare, fara a ne gandi ca poate unele produse sau unele accesorii ale respectivelor produse (broderii, nasturi,etc.) nu suporta spalarea chimica sau uscarea artificiala. Prin urmare, de-asta nasturii de la costumul de mire s-au dezintegrat. Ahaaa!
Deci, ca sa n-o mai lungesc, pentru o viata cat mai lunga si frumoasa a produselor cumparate, ar trebui sa tinem cont de indicatiile de pe etichetele cu instructiuni de intretinere si curatare.
Iata simbolurile si explicatiile aferente:
5. CALCARE:
6. CURATARE CHIMICA:
Sper sa va foloseasca acest post.
O mica precizare. Produsele mele nu au note explicative pentru ingrijire, doar simboluri precum cele de mai sus. Prefer sa le folosesc pentru ca sunt universale, iar semnificatia lor este usor de gasit sau de intuit.
Take care of your clothes :)! Now you know how.
No comments:
Post a Comment